Buro dots

Wanneer schakel je een advocaat in?

Geplaatst op

Het is natuurlijk vervelend wanneer je te maken krijgt met een rechtszaak, maar soms ontkom je er nu eenmaal niet aan. Er kunnen immers nare dingen in het leven gebeuren. In Nederland zijn er veel verschillende soorten rechtsgebieden. Er zijn dan ook verschillende rechters die uitspraken doen bij verschillende zaken. Is je rijbewijs ingevorderd? Dan moet je bijvoorbeeld naar de strafrechter. Heb je een geschil met de overheid. Dan komt je zaak voor bij de bestuursrechter. Heb je een geschil met een andere burger? Dan ga je naar de civiele rechter. Maar wanneer is het inschakelen van een advocaat verplicht of verstandig? In deze tekst gaan we daar dieper op in.

Wanneer is een advocaat verplicht?

Bij sommige rechtszaken ben je verplicht om je door een advocaat bij te laten staan. Dit gaat vaak over ingewikkelde rechtszaken waarmee je zonder juridische kennis niets kunt beginnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor familierechtelijke procedures en civiele procedures die niet voor de kantonrechter komen. Een advocaat inschakelen is niet goedkoop, maar gelukkig kun je verschillende rechtsbijstandverzekeringen afsluiten. Dan worden de kosten vergoed.

Soms niet verplicht, maar wel verstandig

Soms is het inschakelen van een advocaat niet verplicht, maar wel verstandig omdat je daarmee meer kans maakt om een rechtszaak te winnen. Word je vervolgd door het Openbaar Ministerie? Dan kom je voor een strafrechter te staan. Heb je niet voldoende geld om zelf een advocaat in te schakelen? Dan krijg je bij strafzaken gratis een advocaat toegewezen. Voor complexe zaken bij de strafrechter raden we je altijd aan om een advocaat in te schakelen. Gaat het echter om een kleine zaak? Dan kun je prima zelf het verweer voeren. Daarbij kun je denken aan overtredingen, zoals een bekeuring voor te hard rijden. In het ergste geval moet je de bekeuring betalen. Ook bij civiele zaken voor de kantonrechter is het aan te raden om een advocaat in te schakelen.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op het wel of niet inschakelen van een advocaat. Hopelijk heb je iets aan deze informatie gehad en weet je nu wat je te doen staat bij een rechtszaak.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden