Buro dots

Waarom video beter werkt dan tekst

Geplaatst op

Terwijl kranten steeds minder lezers vaststellen, worden video’s op platformen als YouTube miljoenen of zelfs miljarden keren bekeken. We kunnen ondertussen dus zeker vaststellen dat video een goede manier is om een boodschap over te brengen: studie na studie toont dit aan. Wij zetten een aantal voordelen van video voor je op een rijtje. Je kunt ook zelf een video met animatie laten maken voor je bedrijf, dan zie je met eigen ogen de voordelen.

Bewegende beelden pakken de aandacht

Een heel stuk tekst lezen zul je minder snel doen dan een filmpje van een paar minuten kijken. Video grijpt namelijk sneller de aandacht, door de bewegende beelden. Dit is iets wat in ons DNA zit: het zit in onze biologie dat we snel reageren op een combinatie van beeld, geluid en beweging. Dit stamt nog uit de oertijd, maar is nooit volledig uit ons systeem gegaan. Bijna alle informatie die je hersenen opvangen is visueel, ongeveer 90 procent is dat. Daarnaast verwerk je visuele content wel 60.000 keer sneller dan tekst.

Video zorgt voor betrokkenheid

Intellectuele betrokkenheid is haalbaar met alleen tekst, omdat je door een argument heen moet om je betrokken te voelen bij een tekst. Wanneer je echter video gebruikt, kun je mensen betrekken op een ander niveau. Met een video kun je namelijk mensen emotioneel betrekken bij je bedrijf, product of boodschap. Mensen zijn emotionele en intellectuele figuren, maar emotie zit een laag dieper. Video triggert die emotie en helpt je om ideeën en producten met elkaar te verbinden. Hierdoor raakt de doelgroep emotioneel betrokken en zullen ze je boodschap beter begrijpen.

Video’s zijn persoonlijker

De mens is gebouwd om gezichten te lezen, waardoor je vaak de neiging zult hebben om gezichten te zien in willekeurige objecten, zoals auto’s, bomen of een tosti. Onbewust zoek je naar gezichten, omdat wij als mensen graag naar iemands gezicht kijken. Je kunt daardoor als bedrijf beter vertrouwen winnen door je publiek een gezicht te geven om naar te kijken. Denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn, die in hun reclames jarenlang dezelfde Albert Heijn manager gebruikte. Deze acteur, Harry Piekema, was jarenlang hét gezicht voor de supermarkt. Hetzelfde kun je zeggen voor de vroegere mascotte van Bol.com, Billie. Door video te gebruiken en een cartoon of echt mens te laten spreken, voelt je boodschap persoonlijker en voelt je publiek zich meer betrokken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden