Buro dots

Tips voor je sollicitatiegesprek

Geplaatst op

Solliciteren naar een baan is een belangrijke stap in het aannameproces. Tijdens het sollicitatiegesprek toon je aan waarom je interesse hebt in de baan waarvoor je solliciteert en verstrekt de werkgever van het desbetreffende bedrijf informatie over de toelatingsprocedure. Daarnaast dient het eerste gesprek ervoor om te laten zien waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de functie en wat jij het bedrijf te bieden hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ervaring, interesses en manier van communiceren. Het eerste sollicitatiegesprek is van grote invloed op je kansen om een uitnodiging te krijgen voor een tweede gesprek. In dit blog geven we je een aantal handige tips om je eerste gesprek goed voor te bereiden en je kansen op je droombaan te vergroten. 

Neem de tijd

De zoektocht naar een baan is voor veel mensen een moeilijk opgave. Niet alleen het grote of juist kleine aantal vacatures kan voor problemen zorgen, maar ook de vraag ‘Wat wil je zelf?’, is voor velen een lastige vraag om te beantwoorden. Daarom raden we je als allereerst onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden:

1.     Wat zijn je interesses?

2.     Wat zijn je kwaliteiten?

3.     Waar zie je jezelf over 5 jaar?

4.     Op welke locatie wil je werken?

Bovenstaande vragen zullen je helpen een selectie te maken van het hoge aantal vacatures dat beschikbaar is. Op die manier zal je sneller slagen in het vinden van een baan die goed bij je past. 

Eerste gesprek

Een eerste gesprek is voor iedereen spannend. Om de spanning te verminderen en de kans op een goede indruk te vergroten, is het noodzakelijk om je zeer goed in te lezen. Zo dien je jezelf te verdiepen in het bedrijf. Denk hierbij aan de werkwijze, normen, waarden, het type werknemers en dergelijke. Aan de hand van de identiteit van het bedrijf kun je zelf argumenten opstellen over waarom jij bij het bedrijf past, maar ook waarom jij degene bent die ze moeten aannemen voor de functie. 

Kleding

Daarnaast is het een misverstand om te denken dat iedere sollicitatie plaatsvindt in pak, zoals in de films. Vind je het lastig om te bepalen wat je aandoet tijdens je sollicitatie? Bekijk dan eens de accounts op social media van het bedrijf. Deze accounts staan ongetwijfeld vol met foto’s van werknemers en kijk naar de kleding de het personeel draagt. Dragen ze pakken en dragen ze een horloge van hoge kwaliteit zoals een Rolex of is het kledingvoorschrift soepel? Bepaal aan de hand hiervan je outfit. 

Gerelateerde berichten

De functie en impact van management in productie

In de wereld van productie speelt de rol van een productiemanager een cruciale factor in het succes van het productieproces. Deze rol omvat niet...

Lees meer

Het belang van netwerken in je carrière

Netwerken is een term die je vaak hoort zodra het gaat over carrièreontwikkeling en succes in de professionele wereld. Het bouwen van een sterk...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden