Buro dots

Tips voor gezond werken achter je computer

Geplaatst op

Een groot gedeelte van de werkende mensen zit hele dagen achter zijn of haar laptop of computer. Hieronder zullen een aantal tips benoemd worden voor een gezonde werkhouding.

Thuis of op kantoor achter je laptop werken vraagt om een gezonde werkhouding. Als je vanuit je werkgever de mogelijkheid krijgt om thuis te werken, is het zeer belangrijk te investeren in een goede zit- en werkhouding, dit geldt natuurlijk niet alleen voor werknemers in loondienst maar ook voor freelancers en zzp’ers.

1. Investeer in een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is ongelofelijk belangrijk voor een juiste zit- en werkhouding. Hoewel een goede bureaustoel vaak een redelijke investering is, is dit wel degelijk heel belangrijk om de juiste houding en ondersteuning voor je rug en armen te hebben. Let wel op bij de aanschaf van een bureaustoel dat deze verstelbaar is bij de rug- en armleuningen om jouw optimale werk- en zithouding te krijgen.

2. Goede afstand tussen jou en je beeldscherm

De afstand die er moet zijn tussen jou het beeldscherm moet voldoende zijn. Minimaal een armlengte afstand is voldoende.  Niet alleen de afstand  tussen jou en het beeldscherm is belangrijk, maar ook de hoogte daarvan. Je ogen moeten naar beneden of recht vooruit kijken en nooit naar boven, want dat is heel slecht voor je nek.

3. Maak contact met de aarde

Dat klinkt misschien een beetje raar maar hiermee wordt bedoeld dat je je voeten op een goede manier contact moet laten maken met de vloer. De houding van je benen is goed als je met je knie een hoek van 90 graden vormt. Op deze manier hebben je benen de beste doorbloeding. 

4. Houdingswissel

Zorg ervoor dat je regelmatig wisselt van houding. Er is niks zo slecht voor je als uren in dezelfde houding te zitten achter een bureau. Even een kort rondje lopen, naar de wc of een bakje koffie halen is een perfecte korte onderbreking van je werk. ook je bureau speelt hierbij een belangrijke rol. Een bureau van Officecity is vaak verkrijgbaar als zit-sta versie, waardoor je gedurende de dag je houding kunt wisselen en ook staand verder kunt werken.

5. Sport of yoga 

Je werkgever of jijzelf kan op verschillende manieren investeren in een gezonde lichaamshouding. Denk hierbij ook aan een gezonde geest en voldoende energie. Dat zorgt er namelijk voor dat je fijner achter je computer zit. Als je lekker in je vel zit, heb je een ontspannen houding en dat zorgt voor minder klachten. Is dit niet het geval, dan zul je gespannen achter het bureau zitten, waarbij je spieren een stuk harder dienen te werken. 

6. Vergeet de ogen niet

Wanneer je dagelijks naar je computerscherm kijkt kun je op termijn last krijgen van je ogen. Geef je ogen daarom af en toe rust door ze heel even te sluiten of door een wandeling te maken buiten. Daglicht is veel fijner voor je ogen dan digitaal licht dus zorg voor voldoende natuurlijk licht. Ben je brildragend? Denk dan ook aan een computerbril. Deze filtert het schadelijke licht van je beeldscherm waardoor het licht minder fel binnenkomt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden