Buro dots

Een freelance developer inhuren: wat is het verschil tussen front end en back end?

Geplaatst op

Het kan handig zijn om een freelance developer in te huren als bedrijf. Een developer kan namelijk een website maken. Voor een freelancer kiezen brengt voordelen met zich mee. Zo kun je een freelance developer inplannen voor een bepaalde opdracht. Je hoeft deze developer niet langer in dienst te hebben dan nodig. Of je nou voor een freelancer gaat of niet, je kunt kiezen tussen een aantal verschillende soorten developers. Er kan met name een onderscheid gemaakt worden tussen ‘front end’ en ‘back end’. Ook is er een combinatie van beide, ‘full stack’ genoemd. Hier kun je lezen wat de termen inhouden en wat de verschillen zijn.

Front end developers

Als je een freelance front end developer inhuurt, word je geholpen met het zichtbare deel van je website. Het gaat om het deel dat potentiële klanten zien als ze je website bezoeken. Daarom moet dit zeker in orde zijn. Het gebruiken van programmeertalen hoort voornamelijk bij het werk van de back end developer. Een front end developer gebruikt echter ook computertalen. Wel zijn dat andere talen dan bij back end developers. Front end developers maken bijvoorbeeld gebruik van HTML en andere opmaaktalen. Dit alles om de website er zo goed mogelijk uit te laten zien.

Back end developers

Een freelance back end developer houdt zich juist bezig met het deel dat niet zichtbaar is voor bezoekers. Wel is het minstens net zo belangrijk als de voorkant. Op het moment dat de achterkant namelijk niet werkt, werkt de voorkant ook niet. Een goede samenwerking tussen front end developers en back end developers is dus zeker nodig. Back end developers maken gebruik van programmeertalen die bijvoorbeeld databases aanpassen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld SQL gebruikt. Ook talen als Java en Python worden vaker gebruikt door back end developers.

Full stack developers

Zoals gezegd is het erg belangrijk als front end developers en back end developers goed samenwerken. Als die twee taken door dezelfde persoon zouden kunnen worden gedaan, is dit dus handig. Dit is mogelijk als je een full stack developer inhuurt. Deze heeft namelijk van zowel front end als back end verstand, wat handig kan zijn. Wel kun je er natuurlijk ook voor kiezen om twee developers in te huren met ieder hun eigen specialiteit. Omdat zij gespecialiseerd zijn in één ding, weten ze er wellicht meer vanaf. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het is in ieder geval goed om je erin te verdiepen als je een developer in wilt huren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden