Buro dots

De drie essentiële onderdelen van een ontwerp

Geplaatst op

Volgens de Romeinen waren er drie essentiële zaken waaraan elk product of bouwwerk moet voldoen. Deze drie zaken zijn vandaag de dag nog steeds van toepassing, of het nu gaat om een meubelstuk of het ontwerpen van een nieuwe website. In deze blog willen we iets verder ingaan op wat deze 3 onderdelen zijn. 

Utilitas: functionaliteit

Wat je ook maakt of bouwt, alles dient een nut te hebben en dus een functie. Wanneer je iets maakt of bouwt wat geen functie heeft, kun je je afvragen waarom je het hebt gemaakt. Het is belangrijk om stil te staan bij wat het doel van je bouwwerk of product is. Als je dit niet goed kunt definiëren, dan zal je misschien te rade moeten gaan of hetgeen je mee bezig bent, wel van nut is. In de meeste gevallen is de functie van een bouwwerk of project wel duidelijk in de opstartfase. Indien dat niet het geval was geweest, was met waarschijnlijk nooit aan het project begonnen! 

Firmistas: stevigheid

Wanneer je iets belt, zeker wanneer het gaat om een bouwwerk zoals een brug of een gebouw, is het van belang dat het niet snel stuk gaat. Als je namelijk iets betaald wat weinig stevigheid heeft, en dus van lagere kwaliteit is, zal me er niet op kunnen vertrouwen. Dat betekent dat men hetgeen je hebt gebeld mogelijk niet wil gaan gebruiken. Een gebrek aan stevigheid, en tevens duurzaamheid, kan je product of bouwwerk teniet doen.

Venustas

Ten slotte keken de romeinen naar de schoonheid. Volgens de romeinse filosofie omtrent dit onderwerp, moest een bouwwerk of product dus niet alleen van goede kwaliteit zijn en een bepaald nuttig doel hebben, maar het moest ook een prettige uitstraling hebben. Deze drie onderdelen bij elkaar laten duidelijk zien waarom we nog steeds genieten van het kijken naar Romeinse bouwwerken. Het feit dat dat überhaupt nog kan, geeft al aan dat ze naast het venustascriterium, ook voldoen aan het firmistascriterium. Qua utilitas zijn romeinse aquaducten vaak minder bruikbaar, maar dat is niet vreemd na ca. tweeduizend jaar.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden